Loading...

Elektriske båter er ett hakk nærmere en gjengs realitet takket være tysk teknologi.

Suksessen med elbiler retter også oppmerksomheten mot elbåter. Torqeedo var den første aktøren som tok dette markedet på alvor. De startet med praktiske påhengere med litiumbatteri og nå har de løsninger for mange typer båter. Utfordringen er rekkevidde. Her kommer BMW inn.

For seil og motor

Torqeedo har motorer også for tyngre båter. Elektrisk fremdrift er mest egnet for deplasementsbåter, men Torqeedo har også motorer for planene båter. Til dem kreves mye energi. Den kraftigste elmotoren bruker 50 kW på full fart. Da er kraften sammenlignbar med en 80 hk bensinmotor. Deep Blue, som er navnet på den kraftige elmotoren, kommer både som innenbords og utenbords motor. Den fins også i to utgaver, med høyt turtall for planende båter og lavt turtall for deplasementdbåter. Mange mindre seilbåter bruker påhengsmotorer fra Torqeedo.

33 kW batteri

Litiumbatterier for maritimt bruk er kostbare. Batteriene som Torqeedo nå har levert med den kraftigste motoren, koster ca. 150 000 kroner. Batteriet kan lagre 12,8 kWh. Det betyr at den kraftige motoren kun kan kjøres i ett kvarter på full fart.

Torqeedo har ikke publisert detaljer rundt det nye samarbeidet de har inngått, men om det er snakk om BMW i3s oppgraderte batteri, har det 33 kWh. Det gir nesten tre ganger rekkevidde. I praksis blir forbruket halvert, bare ved å slakke litt på gassen til en båt som planer, så sannsynligvis vil en lett båt med et slikt batteri kunne gå i flere timer, og kanskje ha opp mot 50 n mil i rekkevidde i plan.

Store volumer

BMW produserer elbiler i stort volum. BMW i3 var Norges mest solgte bil i november, og det er første gang en modell fra BMW topper denne listen.

En årsak til det gode salget er bilens oppgraderte batteri på 33 kWh som kan gi opp mot 300 km rekkevidde på veien.

Torqeedo har ikke publisert noen pris på batteriet fra BMW, men sier at det egner seg godt for deres bruk. Konstruksjonen gjør det egnet for bruk i båt.

Også generator

Nytt fra Torqeedo er også en generator, spesielt utviklet for elektriske motorer og tilpasset Deep Blue. Generatoren gir 25 kW, noe som er den halve energien motoren krever på fullfart. (17. januar 2017)

Share This

Related Posts

Elmotor er mest populært i Sverige

Elmotor er mest populært i Sverige

Cresent viser frem en snekke som du kan få med diesel eller med el. Salgstallene av Allur...
Elmotor til topps under Dame Award

Elmotor til topps under Dame Award

Dame Award er båtbransjens mest prestisjefulle pris for båtutstyr. På nytt fikk Torqeed...